Munasolujen luovutus – kuka sopii lahjoittajaksi?

Lahjoitetuista munasoluista on suuri pula. Luovuttajiksi etsitään 20-35 -vuotiaita, terveitä naisia, joilla ei ole periytyviä sairauksia itsellään eikä lähisukulaisilla.

Esteenä munasolujen luovutukselle ovat esimerkiksi 1 tyypin diabetes, nivel- tai selkärankareuma, lihasrappeumatauti, psoriasis, ADHD, haavainen paksusuolitulehdus, skitsofrenia, kaksisuuntainen mielialahäiriö, hemokromatoosi sekä retinoskiisi.

Myös jos lähisuvussa esiintyy esimerkiksi varhain alkavaa dementiaa (40-50v.), autismia useilla lähisukulaisilla, rakenteellisia kehityshäiriöitä kahdella tai useammalla lähisukulaisella (esim. kampurajalka, lonkkaluksaatio, huuli-suulakihalkio tai synnynnäinen sydänvika) on tarvetta keskustella lahjoittamisen mahdollisuuksista tarkemmin.

Munasolujen luovutus onnistuu nuorelta, perusterveeltä naiselta.

Mitä muita esteitä voi olla munasolujen luovutukseen?

Esteenä munasolujen luovutukselle ovat myös HIV-, hepatiitti B- tai hepatiitti C-infektio sekä runsas päihteiden käyttö. Myös runsas tupakointi on este. Lahjoituksen aikana ei saa tupakoida, sillä tupakointi vaikuttaa munasolujen laatuun.

Munasolujen luovuttajan tulee olla normaalipainoinen. Runsas alipaino voi olla este munasolujen luovuttamiselle, koska erittäin alipainoisen munasarjat eivät välttämättä toimi normaalisti. Erittäin ylipainoisen kohdalla ongelmaksi voi muodostua se, että hoidossa käytettävät lääkkeet eivät tehoa.

Raskaana ollessa ja imettäessä munasoluja ei voi luovuttaa. Synnytyksen jälkeen on hyvä odottaa vähintään puoli vuotta ennen luovuttamista. Kuukautiskierron tulee olla palautunut ja imetyksen loppunut kokonaan ennen munasolujen luovutusta.

Mahdollista uusi elämä

Jos haluat auttaa ja antaa mahdollisuuden omaan lapseen tuntemattomalle vastaanottajalle, ryhdy munasolujen luovuttajaksi. Saman luovuttajan sukusoluilla voidaan hankkia lapsia jopa viiteen eri perheeseen. Luovuttaja jää vastaanottavalle pariskunnalle tuntemattomaksi. Ainoastaan ulkoiset ominaisuudet kuten pituus, silmien ja hiusten väri sekä etninen tausta kerrotaan. Sukusoluja luovuttaneella ei ole mitään oikeuksia tai velvollisuuksia suhteessa lahjasoluilla syntyneeseen lapseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *